Cum functioneaza un aragaz cu inductie

Inainte de a intelege ce presupune gatitul prin inductie, trebuie sa stii ce este inductia. In principiu, aceasta este o varianta mai scurta de a spune „inductie electromagnetica”. Mai precis, este un mod de a obtine electricitatea folosind magnetismul.

Electricitatea si magnetismul nu sunt chiar doua lucruri separate, ci doar doua aspecte diferite ce impart un fenomen comun: electromagnetismul.

Un aragaz  cu inductie arata exact la fel precum orice alt aragaz cu sticla ceramica, de obicei avand zone distinctive in care poti pozitiona vasele de gatit. In acele zone de gatit exista anumite bobine care, la contactul cu vasul metalic in care se afla mancarea, produce un camp magnetic de frecventa foarte ridicata, invizibil.

Atata timp cat se afla o tigaie sau un alt recipient din metal pe suprafata aragazului, caldura se produce prin intermediul acelui camp magnetic si incalzeste exclusiv vasul, fara ca suprafata aragazului sa isi modifice temperatura.

Desi sursa de electricitate alterneaza deseori frecventa in intervalul 50-60Hz, un aragaz care gateste prin inductie va accelera frecventa de miscare a undelor campului electromagnetic pana cand va ajunge la o valoare de peste 20kHz.

Tigaia odata pozitionata pe suprafata, campul magnetic produs de bobina patrunde direct prin structura de metal a recipientului, generand caldura spre interior. Acea valoare termica ridicata patrunde direct in compozitia mancarii sau in moleculele de apa.

 1. Gabriel
  iulie 31, 2017 la 1:02 am

  Doresc să cumpăr cât mai repede un aragaz cu plită mixtă, 2 ochiuri pe gaz și 2 sau unul pe inducție,iar cuptorul să fie electric. Cine știe unde se găsește? 0727310475 Mulțumesc frumos!

  • TopAragazuri.ro
   iulie 31, 2017 la 5:08 pm

   Salut, Gabriel!

   Din nefericire, nu am reusit sa gasim un model de aragaz care sa corespunda cerintelor tale, mai precis sa aiba 2 zone de gatit alimentate cu gaz si 2 zone cu inductie. Am gasit, insa, un aragaz care are zone de gatit electrice vitroceramice in locul celor cu inductie. Cuptorul sau este electric, cu convectie. Gasesti aici mai multe detalii.

 2. Gabriel
  iulie 31, 2017 la 1:03 am

  Dacă se poate să fiu contactat cât mai repede. Mulțumesc frumos!

 3. Mihai
  septembrie 23, 2017 la 9:51 am

  Fenomenul de inducție nu este nociv sănătăți, nu modifică molecula alimentelor pregătite, ce știți.

  • TopAragazuri.ro
   septembrie 25, 2017 la 11:49 am

   Nu, inductia nu reprezinta un fenomen nociv sanatatii. In mod cert nu s-ar fi permis comercializarea aragazurilor cu inductie daca se stia ca fenomenul are impact negativ asupra sanatatii noastre. Magnetismul produs de inductie genereaza doar energie electrica ce urmeaza sa fie transformata in caldura.

 4. Tatiana
  octombrie 13, 2017 la 11:38 am

  Inteleg ca la plitele cu inducție nu se poate regla temperatura?

  • TopAragazuri.ro
   octombrie 13, 2017 la 5:07 pm

   Buna, Tatiana!
   Si la aragazul cu plita cu inductie se poate regla temperatura. Fiecare model are un anumit numar de trepte de temperatura.

Login/Register access is temporary disabled