Cum functioneaza un aragaz cu inductie

Inainte de a intelege ce presupune gatitul prin inductie, trebuie sa stii ce este inductia. In principiu, aceasta este o varianta mai scurta de a spune „inductie electromagnetica”. Mai precis, este un mod de a obtine electricitatea folosind magnetismul.

Electricitatea si magnetismul nu sunt chiar doua lucruri separate, ci doar doua aspecte diferite ce impart un fenomen comun: electromagnetismul.

Un aragaz  cu inductie arata exact la fel precum orice alt aragaz cu sticla ceramica, de obicei avand zone distinctive in care poti pozitiona vasele de gatit. In acele zone de gatit exista anumite bobine care, la contactul cu vasul metalic in care se afla mancarea, produce un camp magnetic de frecventa foarte ridicata, invizibil.

Atata timp cat se afla o tigaie sau un alt recipient din metal pe suprafata aragazului, caldura se produce prin intermediul acelui camp magnetic si incalzeste exclusiv vasul, fara ca suprafata aragazului sa isi modifice temperatura.

Desi sursa de electricitate alterneaza deseori frecventa in intervalul 50-60Hz, un aragaz care gateste prin inductie va accelera frecventa de miscare a undelor campului electromagnetic pana cand va ajunge la o valoare de peste 20kHz.

Tigaia odata pozitionata pe suprafata, campul magnetic produs de bobina patrunde direct prin structura de metal a recipientului, generand caldura spre interior. Acea valoare termica ridicata patrunde direct in compozitia mancarii sau in moleculele de apa.

Spune-ne parerea ta! :)

Lasa un raspuns

Login/Register access is temporary disabled