Gorenje este o companie slovena, infiintata in 1950 cu scopul de a vinde echipamente agricole insa ulterior a exploatat noi oportunitatii, iar in prezent este cunoscuta pentru gama diversa de electrocasnice si accesorii. Practic produce aproape toate felurile de electrocasnice, de la frigidere si masini de spalat pana la aparate de vidat alimente sau cantare de bucatarie. Aragazurile reprezinta o gama importanta de produse din portofoliul slovenilor si le produc inca din anii 50, ajungand sa le exporte foarte repede inca din anii 60. Din 2013, o mica parte din actiunile companiei sunt detinute de Panasonic.
Majoritatea aragazurilor Gorenje au plita si aragazul pe gaz. Pentru piata din Romania dimensiunile lor sunt standard (50x85x60,5 centimetri). Aceste dimensiuni le gasim si la celelalte tipuri de aragazuri. Pentru anumite piete, precum cea din Marea Britanie, dimensiunile pot fi mai mari. De regula cuptoarele au un volum de 55 de litri insa exista si aragazuri Gorenje cu un volum mai mic, care au un design aparte, in care forma geamului cuptorului este diferita, avand un fel de arcada in partea superioara. Acestea au si culori diferite, bej sau crem, iar volumul cuptorului este de 46 de litri.
Gorenje comercializeaza si aragazuri electrice, in care plita este vitroceramica, cu patru zone de gatit. Cuptorul este aproape la fel de mare precum cel pe gaz, avand un volum de aproximativ 53 de litri. Acesta beneficiaza insa de tehnologii diferite de gatire.
Un alt tip de aragaz Gorenje este cel mixt sau combinat. Cuptorul este electric, iar plita este pe gaz. Pana acum nu am vazut pe piata aragazuri care sa aiba plita electrica si cuptorul pe gaz insa este posibil sa existe si astfel de aparate.
Gorenje produce o gama de aragazuri care sunt in general low cost dar si din clasa medie astfel incat putem vorbi doar de tehnologii si functii obisnuite, care se regasesc pe majoritatea aragazurilor de top. Timer-ul este una dintre acestea. Cu ajutorul lui se poate programa durata de coacere. De asemenea, majoritatea aragazurilor Gorenje pe gaz au elemente de siguranta pentru a impiedica scurgerile de gaz. Pur si simplu gazul nu mai iese prin arzatoare atunci cand flacara este stinsa. Pentru un confort sporit, anumite aragazuri se aprind pdoar prin rotirea butoanelor corespunzatoare arzatoarelor care urmeaza sa fie aprinse.
Tot la capitolul siguranta, dar de data asta pentru a impiedica ranirea accidentala, Gorenje foloseste doua tipuri de usi la cuptoarele aragazurilor. Ambele au ca scop impiedicarea caldurii sa iasa afara si in acelasi timp impiedicarea incingerii geamului astfel incat sa produca rani grave. CoolDoors folosesc doua straturi de geam, iar UltraCoolDoors folosesc trei straturi de geam. Geamurile pot fi demontate pentru a fi curatate.
Pentru curatirea interioara a cuptoarelor, anumite aragazuri Gorenje au functia Aqua Clean. Trebuie pusa apa intr-o tava, in interiorul cuptorului, si apoi pornita aceasta functie. Cuptorul se incinge formand vapori de apa care sunt imprastiati uniform, inmoind mizeria de pe pereti, care poate fi curatata ulterior mai usor.
Legat de functiile de gatire, cuptoarele aragazurilor Gorenje au ventilatoare, elemente de incalzire inferioara si elemente de incalzire de tip gril, in partea superiora. Acestea pot fi activate simultan, separat sau combinat astfel incat mancarea poate fi racita sau tinuta cald ori alimentele pot fi decongelate lent. De asemenea, pe acestea exista functia de incalzire rapida si functia eco prin care se reduce considerabil resursele consumate in timpul gatirii. Ceea ce este impresionant la aragazurile Gorenje este faptul ca in ciuda pretului scazut display-ul electronic este destul de generos, astfel incat toate functiile integrate pot fi gestionate foarte usor.