ARAGAZ ELECTRIC

RECOMANDARI DE ARAGAZURI ELECTRICE

Aragaz-AEG-CIB56470BX

Aragaz cu inductie AEG CIB56470BX

Aragaz Hansa FCCW59209

Aragaz electric Hansa FCCW59209

Electrolux EKK52950OX

Aragaz Electrolux EKK52950OX

Aragaz Beko FSE62110DX

Aragaz electric Beko FSE62110DX

Aragaz Electrolux EKK64982OW

Aragaz electric Electrolux EKK64982OW

Ce trebuie să știm despre ele
aragaz electric

Atât aragazurile din ziua de azi, cât și plitele și cuptoarele cumpărate individual sunt foarte inovative și pot fi folosit pentru prepararea mai multor mâncăruri simultan, fără a te încurca în setări și funcționalități și reușind să economisești timp și energie electrică.

Un aragaz electric transformă gătitul într-o activitate simplă și aduce fiecare rețetă cu un pas mai aproape de statutul de preparat perfect. Vei avea parte de mult mai multă satisfacție gătind pe unul dintre aceste aragazuri electrice.

Există un mod foarte simplu prin care îți poți achiziționa un nou aragaz electric: fii foarte atent la specificațiile, dimensiunile și alte caracteristici ale vechiului aragaz. Gândește-te dacă poziționarea sa a fost una întocmai potrivită și ce alte schimbări ai aduce pentru a face ca aragazul electric pe care urmează să-l cumperi să fie mai practic.

De asemenea, ia în considerare și detaliile tehnice ale noului aragaz, astfel încât să îți poți pregăti bucătăria încă de pe acum pentru a fi gata să primească un nou membru. Totul trebuie să se potrivească de minune, de la dimensiuni și până la instrucțiuni de instalare.

Funcțiile aragazurilor electrice din ziua de azi au rolul de a te ajuta să gătești mai bine, mai mult și mai repede. Caută acele aragazuri cu care poți avea control deplin asupra temperaturii, având zone de gătit cu temperaturi foarte ridicate, precum și zone cu mai puțină putere.

Dacă vrei să reduci timpul de gătit al cuptorului, avem un mic sfat pentru tine: un aragaz cu cuptor cu convecție gătește cu 30% mai repede față de unul obișnuit.

Tipuri de aragazuri electrice

aragaz inductie

După tipul de plită

 1. Aragaz electric vitroceramic – plita aragazului vitroceramic este reprezentată de o zonă din sticlă neagră ceramică marcată cu zone de gătit. Atunci când sunt pornite(fiecare de către butonul corespunzător), acele zone se încălzesc, transferând căldura spre vasul de gătit. Suprafața se încălzește uniform, iar temperatura rămâne constantă.
 2. Aragaz cu inducție – obiectivul unui aragaz electric cu inducție este acela de a folosi întreaga energie pentru gătit, fără a face risipă. Cum reușește acest lucru? Aragazul cu inducție nu încălzește suprafața, ci direct vasul de gătit. Electricitatea este transformată într-un câmp electromagnetic ce încălzește recipientul metalic.
cuptor aragaz

După tipul de cuptor

 1. Aragaz electric obișnuit – cuptorul este unul standard, având adesea unul sau două zone ce împart același compartiment și aceeași temperatura. Căldura este produsă prin intermediul unor rezistențe poziționate în partea superioară, inferioară sau chiar în ambele.
 2. Aragaz electric cu cuptor cu convecție – cuptorul aragazului are în plus un ventilator care se ocupă de distribuția aerului cald în interior. Căldura va fi mult mai ușor împraștiată și preparatele se vor găti uniform și rapid.

Specificatii tehnice

aragaz 5 zone gatit

Dimensiuni

Orice aragaz electric are, în medie, o lățime de 50 – 60cm. Aragazurile profesionale, folosite de bucătari din pricina dimensiunii lor(și implicit a numărului mai mare de zone de gătit), se întind pe o lățime de mai bine de 60cm. Deși sunt mari ca dimensiuni, nu sunt neapărat și cele mai bune aragazuri electrice de pe piață.

Capacitate cuptor

Un aragaz electric cu cuptor mare îți va fi cu adevărat util când vrei să gătești pentru un număr mai mare de persoane. Nu trebuie să ai o familie numeroasă pentru a fi pus în această ipostază. E suficient să fii pus o singură dată în ipostaza de a avea musafiri și de a fi nevoit să gătești mult într-un timp record.

Cele mai mici cuptoare depăsesc cu puțin volumul de 60 de litri, pe când cele mai capacitive ajung să aibă 120 de litri.

material confectie aragaz

Material de confecție

Un aragaz electric fiabil are nevoie de o structură solidă. Inoxul este un material foarte rezistent, nu doar împotriva celui mai dăunător factor, timpul, cât și împotriva zgârieturilor, urmelor. Aragazurile din inox au o durată de viață mult mai mare față de cele confecționate din alte metale.

Capacul plitei poate fi confecționat din două materiale: sticlă sau metal. Cât despre ușa cuptorului, aceasta prezintă un geam termoizolant și termorezistent, uneori alcătuit din două straturi.

Design

Materialul nu este responsabil doar de proprietatea aragazului de a rezista, cât și de aspectul său. Un aragaz electric alb, clasic, e foarte probabil să semene cu precedentele aragazuri deținute. Pe de altă parte, modelele din inox nu au apărut de foarte mult timp pe piață și e foarte probabil ca bucătăria ta să capete o nouă înfățișare prin simpla schimbare a aragazului.

Functiile unui aragaz electric

deshidratare alimente in aragaz

Deshidratare

Cuptorul unui aragaz electric are un compartiment pentru deshidratarea alimentelor. Este un mod excelent de conserva fructele și legumele, deshidratându-le și congelându-le. Leguminoasele deshidratare se vor păstra mult mai mult timp.

Procesul de deshidratare trebuie să fie unul de lungă durată și la temperaturi foarte mici. Alimentele trebuie să rămână fără sucul propriu. Acestea sunt introduse în cuptor într-o tavă cu hârtie de copt la bază. După deshidratare, se pot conserva punându-se fie la congelat, fie în diferite amestecuri. Există o metodă de conservare în ulei de floarea soarelui.

Compartiment pentru încălzire

Tocmai ce ai terminat de gătit dar îți dai seama că preparatul trebuie să mai aștepte până va fi servit? Dacă ai gătit la cuptor mai mult ca sigur e o rețetă ce se recomandă a se servi caldă, însă trebuie găsit un mod prin care să menții temperatura constantă.

Aragazul poate avea un sertar menit să țină preparatele calde până ce vor fi servite. Acest compartiment va genera doar atât de multă căldură cât este nevoie pentru a putea servi o masă caldă chiar și la cateva ore după ce a fost pregătită.

timer aragaz

Timer și oprire automată

Gătești foarte mult și aici nu ne referim doar la frecvență, cât și la volumul de mâncare. Uneori te implici atât de mult încât nu dai importanță unor detalii. Se întâmplă să uiți mâncarea în cuptor și să-ți dai seama ca ai lăsat-o prea mult.

Dacă știi ce rețetă ai de gând să faci, ai mai gătit-o până acum, deții toate detaliile necesare despre temperatura potrivită și durata. Tot ce trebuie să faci este să selectezi timpul de gătit și să lași cuptorul să-și facă treaba, inclusiv să îl oprească atunci când trebuie. Ia-ți un aragaz cu timer!

Termostat

De foarte multe ori temperatura din cuptor nu corespunde cu cea setată de tine, chiar și atunci când ai cel mai bun aragaz electric, asemenea desincronizări pot apărea. Ce de de făcut în aceste situații? Alegi un aragaz electric cu termostat.

Termostatul are rolul de a măsura temperatura din interiorul cuptorului și de a opri sursa de căldură atunci când aerul atinge o valoare termică egală cu cea setată din panoul de control. Deci, rolul său este de a menține temperatura constantă.

flexicook aragaz

Panou de control

Mai toate aragazurile, indiferent de model, se controlează prin butoane fizice. Ne-am fi dorit să vă putem da exemple de aragazuri cu ecran tactil, însă producătorii folosesc butoanele deoarece panoul trebuie să conțină atât setări pentru plită, cât și pentru cuptor.

Din moment ce controlul prin Touch Screen este deseori poziționat direct pe suprafața unei plite incorporabile, va fi mult mai dificil de monitorizat cuptorul din moment ce panoul ar fi deasupra.

Zonă expandabilă

Un aragaz cu inducție are adesea 4 zone de gătit, dintre care două dintre ele pot fi unite într-una singură, formând o zonă extinsă de gătit, numită și Flexicook. Acea zonă poate fi unită preferențial, folosind aceeași temperatură pentru întreaga suprafață.

Acum ai posibilitatea de a utiliza vase extinse, precum tăvi sau grătare, fără a fi limitat de dimensiunea clasicelor zone de gătit. Mai ales când vine vorba de gătitul prin inducție, o zonă extinsă o considerăm absolut necesară oricărui aragaz electric de acest fel.

aragaz cu convectie

Convecția

Pentru a înțelege mai ușor, convecția este o funcție sau tehnologie la baza căreia se află un ventilator simplu. Acel ventilator, prin mișcarea sa circulară, are rolul de a distribui în mod egal aerul cald în cuptor pentru a accelera procesul de coacere.

Căldura nu doar că va ajunge mai repede la tava de gătit, dar va pătrunde forțat în alimente, treptat, gătindu-le uniform și  într-un timp record. Testele noastre au demonstrat faptul că un aragaz electric cu convecție gătește cu până la 30% mai repede.

Mentenanta si fiabilitatea aragazului electric

curatare aragaz

Curățare

Aragazurile electrice moderne sunt foarte ușor de curățat și întreținut. Suprafețele drepte din sticlă neagră sau ceramică și zonele de gătit acoperite se șterg foarte ușor. Fii foarte atent la aragazurile ale căror margini sunt puțin ridicate.

Acest format este special conceput pentru a reține scurgerile într-un loc din care se pot prelua mult mai simplu. Curățarea exteriorului variază în funcție de materialul din care este realizat. Oțelul inoxidabil este puțin mai pretențios și are nevoie de ustensile și soluții speciale pentru curățare a cuptorului.

autocuratare pirolitica

Aurocurățare

Curățarea automată a cuptorului aragazului pe care mulți o preferă. Indiferent de metodele de precauție pe care le-ai lua, interiorul cuptorului tot se murdărește și trebuie curățat. Fără o astfel de funcție vei ajunge la concluzia că nu e foarte ușor să faci asta.

Sunt persoane care renunță la folosirea sa doar pentru că se gândesc la timpul pierdut. Pe lângă zecile de minute acordate aranjării preparatului, alte cateva zeci pe care le petrece în cuptor, rămâne mai puțină motivație pentru a-l mai și curăța.

Vom da exemple de două dintre cele mai cunoscute tehnologii de autocurățare a cuptorului unui aragaz electric.

 • curățare catalitică – aragazurile electrice cu cuptor catalitic au interiorul acoperit cu un strat de email, având rolul de a atrage și reține grăsimea; această suprafață se curăță foarte ușor, fiind astfel o tehnologie de autocurățare fără consum energetic suplimentar; panourile catalitice, pentru a funcționa corespunzător, se schimbă periodic;
 • curățare pirolitică ­– piroliza presupune folosirea temperaturilor foarte ridicate pentru a descopune depunerile din interiorul cuptorului, transformându-le în cenușă; aerul care atinge o valoare termică de aproximativ 600 de grade celsius face chiar și din depunerile de grăsime o joacă;
virtual flame aragaz

Sisteme de siguranță

Aragazul, în special cel electric, poate fi oricând un pericol pentru cei din jur, în special pentru copiii curioși să atingă și să testeze fiecare buton pe care îl văd în față. E foarte important să știi că cel mic este în siguranță oriunde l-ai lăsa.

Aragazurile electrice de ultimă generație dispun de sisteme inteligente de siguranță ce blochează butoanele ce pun în funcțiune cuptorul și ușa, precum și și zonele de gătit ale plitei. De această funcție se folosește adeasea și curățarea pirolitică ce blochează ușa în timpul procesului de descompunere a resturilor de mâncare. De asemenea, ușa cuptorului este blocată și atunci când este funcțional.

Senzor termic și Virtual Flame

Zonele de gătit ale unui aragaz electric cu plită vitroceramică sau împrejurimile vasului de gătit pentru un aragaz cu inducție pot avea un sistem de iluminare care să reproducă flacăra unui aragaz pe gaz, fiind numită și flacără virtuală a aragazului. Nu este o tehnologie care să îmbunătățească latura estetică, ci se folosește pentru a-ți arăta cât de caldă este suprafața de gătit.

Articole informative
5 Comentarii
 1. Mihaela
  mai 30, 2017 la 6:03 pm

  N-as renunta la cuptorul electric. In schimb, am avut doar aragazuri cu arzatoare si mi s-au parut dintotdeauna mai interesate cele cu plita electrica nu doar pentru aspect, cat si pentru tehnologia folosita, pentru simplul fapt ca sunt mai putin periculoase si incerc pe cat posibil sa ma feresc de gaz, stiind ca alimentarea in blocul meu a fost mereu problematica. Nici nu puteam tine gazul pornit la aragaz, trebuia sa-l opresc mereu de la conducta si sa-l pornesc atunci cand vreau sa gatesc.

  Ma simt excelent acum ca am un aragaz electric in totalitate, de la plita si pana la cuptor. Conectat la o sursa de curent, isi face treaba excelent, gateste bine, arata bine, nu ma deranjeaza consumul si nici n-am constatat daca s-a marit factura sau nu pentru ca la mine oricum era diferita de la o luna la alta.

  Materialul este ok, din email, se curata simplu. Cuptorul nu face zgomot si gateste excelent. Se mentioneaza faptul ca are un consum de 7000W, mai exact putere, deci inseamna ca daca il dau la temperatura foarte mare e posibil ca intr-o ora sa-mi consume acei 7KW. Nu cred ca se intampla asta. Oricum ar fi bine daca il folosesc de cel mult 3-4 ori pe luna.

  Acum astept sa vad si cat de durabil e. Ca daca merge bine dar merge 1 an degeaba il am.

  • Ne bucurăm că ați împărțit această experiență cu noi.
   Ne-ar face plăcere atât nouă, cât și vizitatorilor, dacă ne-ați spune despre ce aragaz este vorba. În principiu, descrierea făcută corespunde unui aragaz electric de calitate. Din moment ce părerea sinceră a utilizatorilor pare a fi mai bună decât specificațiile oferite de producătorul aragazului, pentru că practica se întâmplă să bată teoria, e posibil să existe și alți oameni dornici să cumpere produsul respectiv.

 2. Cornelia
  iunie 8, 2017 la 5:24 pm

  Mi-am luat de putin timp un aragaz electric Electrolux cu butoanele in fata. Are un ecran LCD destul de ingenios, cateva mici butoane pentru a seta diferite functii ale aragazului. Fata de ce am avut pana acum, nu mi se parea posibil sa pot vreodata sa am un asemenea aragaz electric in casa mea.
  Am facut un mic test pe cel mai mare arzator al sau si dureaza cateva minute pentru a face ca 6 litri de apa dintr-un vas mediu sa inceapa sa fiarba. Cam atat de repede se misca.
  Tot cu 6 litri de apa pusi in cuptor intr-un vas reusesc sa scot orice urma de murdarie de pe peretii sai: grasime, ciocolata, etc. In timpul acestui proces de curatare trebuie sa tii convectia pornita pentru a avea parte de rezultatele dorite. Si nu, nu este un mod de a curata orice cuptor, cel putin nu cred. Aragazul are cuptorul marcat cu o astfel de zona unde trebuie sa pui vasul cu apa si in 20 de minute e gata.

  Imi place contrastul dintre elementele negre(sticla usii si a plitei) si cele din otel inoxidabil. Ambele texturi sunt foarte moderne si au un aspect placut alaturi de bucataria mea.
  Are o gramada de functii, de la termometrul care te avertizeaza atunci cand temperatura din interiorul cuptorului a ajuns la o valoare termica adecvata gatirii preparatului tau. De asemenea, exista si un compartiment special pentru mentinerea preparatului cald.
  Chiar si plita are o zona de gatit lent, precum si una care foloseste doar atat de multa caldura incat sa poti servi mancarea calda.

  Nu ezitati sa va luati un aragaz electric mai bun si mai modern. Asa am facut si eu pana acum crezand ca ce ar putea sa-mi aduca in plus. M-am convins si n-as mai vrea sa-mi creez astfel de opinii.

 3. Adriana Codrin
  iulie 27, 2017 la 5:35 pm

  Daca vreti ceva electric bun luati aragazul electric Hansa FCCB54000. Excelent dpdv functional si estetic. Zone de gatit cu diametru potrivit consum ok. Cuptorul e tot electric si merge perf.

  Nu stiu daca maronul este o culoare care sa placa oricui dar mi e imi pare la fel de placuta ca negru. Pret bun si lume multumita de el. Am vazut recomandarile merita si asta sa apara acolo la ce pret are fata de aragazurile electrice AEG. E Hansa si am incredere deplina!!

  • Nicoleta
   septembrie 9, 2017 la 3:34 pm

   L-am luat eu luna trecuta, garantez calitatea acelui aragaz dar l-am returnat din motive personale… estetic mai exact. E ok si arata bine, dar eu am mobila crem si am bagat de seama tarziu ca surprinzator mi se pare ca arata mai bine inoxul pe mobila mea decat acest maron.
   Am rasfoit bine bine printre aragazele electrice cand erau reducerile la emag si am prins unul bun. Gasisem niste aragaze traditionale electrice de la studio casa care erau crem si veneau la fix pe culoarea mea dar am citit si m-am asigurat in primul rand ca sunt de calitate si in al doilea rand ca arata bine.
   Am sfarsit cu un electrolux care mi se pare bun ca aragaz cu plita si cuptor electric usor scump, dar bun. Diferenta e ca are inductie la plita nu pare sa consume mult pana acum. Il folosesc doar seara ca dimineata, singura data cand porneam aragazul pentru cafea, i-am gasit o cafetiera si l-am inlocuit.

Lasa un raspuns

Login/Register access is temporary disabled